Menu

- Home
- Organisatie
- Adres en route
- Agenda
- Nieuws
- Coronaprotocol
- Huren Oosterkerk
- Over de Oosterkerk
- Mogelijkheden
- Ruimtes
- Trouwen
- Uitvaart
- Opstellingen
- Foto's
- Video's
- Panorama
- Jongeren
- Vrijwilligers
- Donateur worden
- Schipper-
               Oosterkerkprijs

- ANBI verantwoording
- Privacyverklaring
- Contact
Nominatie Glas Award voor glas-in-lood raam Oosterkerk

Onderscheiding voor opvallende toepassing vlakglas in Hoorn

 

HOORN – Het gebrandschilderde glas-in-lood raam, dat op 11 maart van dit jaar werd onthuld in de Hoornse Oosterkerk, heeft – samen met vijf andere projecten - een nominatie in de wacht gesleept voor de Glas Award. Met deze prijs worden vooruitstrevende en spraakmakende initiatieven en projecten op het gebied van vlakglas in Nederland en België beloond. Het raam ‘Ode aan de Hoorns maritiem verleden’ is gemaakt door glazenier Marije Wolfswinkel uit Noord-Scharwoude. Het ontwerp is van de Hoornse tekenaar Peter Dorleijn.

 

De Glas Award wordt op woensdag 9 november uitgereikt tijdens de Schilder, Glas & Afbouw Vakdagen in Gorinchem. De Glas Award is een initiatief van de SGA en de Glas Branche Organisatie. De tweejaarlijkse prijs wordt voor de achtste keer toegekend. Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland reikt de prijs uit.

 

Goed gezelschap

In het totaal zijn dit jaar 32 projecten bij de onafhankelijke jury ingediend. Zes hiervan zijn voor de Glas Award 2016 genomineerd. De Hoornse Oosterkerk bevindt zich trouwens in een select gezelschap voor deze prijs. Crystal Housses aan de hoofdstedelijke P.C. Hooftstraat is eveneens genomineerd, net als het nieuwe entreegebouw van het Van Goghmuseum in Amsterdam en het ‘schijn zwembad’ van het net geopende museum Voorlinden in Wassenaar. De andere twee zijn de gevel van het gebouw 026 in Arnhem (waarin onder andere de bibliotheek te vinden is) en de glazen serre van het Kasteel in Ruurlo.

 

Moed beloond

De nominatie betekent volgens voorzitter Eddy Boom van de Stichting Oosterkerk Hoorn een bekroning van de samenwerking tussen glazenier Marije Wolfswinkel van Lichtraamwerk en ontwerper/historicus Peter Dorleijn. Daarnaast noemt Boom de nominatie een erkenning voor het bestuur van de Oosterkerk, dat - na een verrassende gift van een onbekend gebleven Hoornse ondernemer – de moed had om geld voor een nieuw imposant gebrandschilderd glas-in-lood raam uit te trekken. Het raam telt dertig raamvlakken en is zo’n zeven meter hoog en anderhalve meter breed. Het is een ode aan het maritieme verleden van Hoorn. Te zien is onder andere een gezicht vanuit zee op Hoorn, een tafereel met een fluitschip en een Oost-Indiëvaarder en de eveneens vanuit Hoorn beoefende walvisvaart. Daarnaast zijn verschillende scheepstypen die vroeger de Zuiderzee bevoeren, in gebrandschilderd glas uitgevoerd.

 

Foto:

Glazenier Marije Wolfswinkel van Lichtraamwerk uit Noord-Scharwoude en ontwerper/historicus Peter Dorleijn begin januari 2015 tijdens de presentatie van het nog te maken glas-in-lood raam, dat nu een nominatie voor de Glas Award 2016 in de wacht heeft gesleept. (Foto: Marcel Rob).Nieuws archief


18-07-2020 Streamconcert organist Martin Mans gaat vanuit Oosterkerk wereld over
31-12-2019 Eerste kopers symbolisch mede-eigenaar geworden
15-11-2018 Toren op de Oosterkerk weer in volle glorie
01-04-2018 Oosterkerk zet 700.000ste bezoeker in schijnwerper
05-10-2017 Kunstenaars beschilderen oude glas-in-lood ramen Oosterkerk
25-02-2017 Schipper-Oosterkerkprijs naar Lambertschaag
04-11-2016 Nominatie Glas Award voor glas-in-lood raam Oosterkerk
27-02-2016 Schipper-Oosterkerkprijs gaat naar kerk in Andijk
06-01-2015 Oosterkerk onthult in Kaap Hoornjaar nieuw ontworpen glas-in-loodraam
04-04-2014 Jubileumboek 40 Jaar Oosterkerk Hoorn verschenen
06-10-2013 Dronebeelden Oosterkerk
14-06-2013 Aandacht voor prins Claus tijdens bezoek koning Willem-Alexander
Deze site is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het Mondriaanfonds     
                           2021 Copyright Oosterkerk Hoorn. All rights reserved.