Menu

- Home
- Organisatie
- Adres en route
- Agenda
- Nieuws
- Coronaprotocol
- Huren Oosterkerk
- Over de Oosterkerk
- Mogelijkheden
- Ruimtes
- Trouwen
- Uitvaart
- Opstellingen
- Foto's
- Video's
- Panorama
- Jongeren
- Vrijwilligers
- Donateur worden
- Schipper-
               Oosterkerkprijs

- ANBI verantwoording
- Privacyverklaring
- Contact
Kunstenaars beschilderen oude glas-in-lood ramen Oosterkerk

Opbrengst veiling voor nieuw roosvenster

 

Kunstenaars beschilderen oude

glas-in-lood ramen Oosterkerk

 

‘Kunst voor kunst – Glas voor glas’. Onder deze titel hebben eenentwintig kunstenaars de afgelopen tijd zesentwintig met blank glas gevulde glas-in-lood ramen van de Oosterkerk beschilderd. De glaspanelen van 50 bij 70 centimeter worden op 23 november tijdens een veiling in de Oosterkerk door veilingmeester Dick Olie bij opbod verkocht.

 

Tijdens Open Monumentendag op zaterdag 9 september zijn de kunstwerken voor het eerst in de Oosterkerk gepresenteerd. En op vrijdag 17 (van 19 tot 22 uur) en zaterdag 18 november (van 11 tot 16 uur) zijn er voorafgaand aan de veiling op donderdag 23 november nog kijkdagen. De veiling begint om 20.30 uur; vanaf 19.30 uur kan men de kunstwerken ook nog bezichtigen. De opbrengst van deze veiling wordt door het bestuur van de Oosterkerk gebruikt om het nu nog blanke glas in het roosvenster in de voorgevel te vervangen door gebrandschilderd glas. Hiervoor is inmiddels een ontwerp gemaakt door glazenier Marije Wolfswinkel uit Noord-Scharwoude.

 

Doorzichtig blijven

Het idee voor dit kunstproject met veiling ontstond nadat in de Oosterkerk op 11 maart 2016 het nieuwe gebrandschilderde glas-in-lood raam ‘Ode aan Hoorns maritiem verleden’ (ook gemaakt door Marije Wolfswinkel) was onthuld. De oude ‘blanke’ glas-in-lood ramen zomaar wegdoen vond het bestuur zonde. Na enkele proefnemingen kregen 21 kunstenaars de kans om ‘er wat van te maken’. Waarbij als voorwaarde werd gesteld, dat de kenmerkende doorzichtigheid van zo’n verwijderd raam gehandhaafd diende te worden. En nu alle ramen terug zijn in de Oosterkerk, blijkt ook de verscheidenheid.

 

Uitbundig en ingetogen

Sommige kunstenaars hebben uitbundige kleuren gebruikt, anderen maakten van hun raam een ingetogen kunstwerk. De een heeft ingehaakt op de religieuze bestemming van de Oosterkerk, een ander heeft juist monumentale gebouwen elders uit de gemeente Hoorn op het glas vereeuwigd. Er zijn ‘kunstwerkramen’ gemaakt door Nuray Ataş, Sjaak Bos, Leo Bot (2x), Boxie, Annemarie ten Brink, Carolien Broersen, Marchel de Bruijn, Sylvia Eusebio, JChristiaan Heydenrijk, Arie de Jong, Ton van Kesteren, Helma van Kleinwee (2x), Rob Komen (2x), Thea van Lier, Jaap Stiemer, Louis Swagerman (2x), Randi Vettewinkel, Annemarie Visser, Marc Visser, Ruth van Weerden en Wim Zwijsen (2x).  

Een uitgebreide catalogus (met werken en informatie over de kunstenaars) is in voorbereiding en zal tijdens de kijkdagen in november beschikbaar zijn.


Klik hier voor de catalogusNieuws archief


18-07-2020 Streamconcert organist Martin Mans gaat vanuit Oosterkerk wereld over
31-12-2019 Eerste kopers symbolisch mede-eigenaar geworden
15-11-2018 Toren op de Oosterkerk weer in volle glorie
01-04-2018 Oosterkerk zet 700.000ste bezoeker in schijnwerper
05-10-2017 Kunstenaars beschilderen oude glas-in-lood ramen Oosterkerk
25-02-2017 Schipper-Oosterkerkprijs naar Lambertschaag
04-11-2016 Nominatie Glas Award voor glas-in-lood raam Oosterkerk
27-02-2016 Schipper-Oosterkerkprijs gaat naar kerk in Andijk
06-01-2015 Oosterkerk onthult in Kaap Hoornjaar nieuw ontworpen glas-in-loodraam
04-04-2014 Jubileumboek 40 Jaar Oosterkerk Hoorn verschenen
06-10-2013 Dronebeelden Oosterkerk
14-06-2013 Aandacht voor prins Claus tijdens bezoek koning Willem-Alexander
Deze site is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het Mondriaanfonds     
                           2021 Copyright Oosterkerk Hoorn. All rights reserved.