Menu

- Home
- Organisatie
- Adres en route
- Agenda
- Nieuws
- Coronaprotocol
- Huren Oosterkerk
- Over de Oosterkerk
- Mogelijkheden
- Ruimtes
- Trouwen
- Uitvaart
- Opstellingen
- Foto's
- Video's
- Panorama
- Jongeren
- Vrijwilligers
- Donateur worden
- Schipper-
               Oosterkerkprijs

- ANBI verantwoording
- Privacyverklaring
- Contact
Jubileumboek 40 Jaar Oosterkerk Hoorn verschenen

HOORN – Het tijdens het jubileumfeest op 29 november vorig jaar aangekondigde boek over de recente geschiedenis van de Hoornse Oosterkerk is op zaterdag 4 januari tijdens een vrijwilligersbijeenkomst ook daadwerkelijk gepresenteerd. De stichting die momenteel het complex (bestaande uit de monumenten Oosterkerk, Claes Joesthuys en Spuithuis B) beheert, bestond in 2013 veertig jaar. In het boek geeft auteur Hans Rijswijk een impressie van die periode.

Aan het slot van de jubileumbijeenkomst kregen eind november medeoprichter en bestuurslid Henri van Scherpenberg, oud-penningmeester John Lamers en oud-bestuurslid Marianne Peereboom uit handen van de huidige voorzitter Eddy Boom de eerste presentie-exemplaren.

 

Bart van Silfhout

In 24 hoofdstukken belicht Hans Rijswijk de geschiedenis van de Stichting Oosterkerk. Natuurlijk komen allereerst het ontstaan van Hoorn en de plaats die de Oosterkerk vanaf 1450 in de Hoornse samenleving inneemt, aan bod. Rond 1970 staat de kerk aan het Grote Oost er desolaat bij. Buurman Bart van Silfhout trekt zich het lot van de kerk aan. Uiteindelijk zal Van Silfhout samen met nog een handvol andere inwoners van Hoorn (onder hen dus Henri van Scherpenberg), in 1973 de Stichting Oosterkerk oprichten. Doel is dan het behoud, de restauratie en een zinvolle exploitatie van de kerk.

Natuurlijk wordt veel aandacht besteed aan de aanloop naar de restauratie en de restauratie zelf. Ook komt het werk van het actiecomité, dat eind jaren zeventig van de vorige eeuw via allerlei wegen bijna anderhalf miljoen ouderwetse guldens bijeen wist te brengen, (zo’n twintig procent van het totale restauratiebedrag) uitgebreid aan bod. Foto’s van de opening op 7 mei 1982 door Prins Claus zijn in het boek terug te vinden. Maar ook het Bätzorgel wordt uitgebreid bezongen, net als de geschiedenis rond het Claes Joesthuys en de restauratie van dit pand. Uit recenter tijd zijn het de twee veldslagen met de boktor die de aandacht trekken.

De laatste hoofdstukken in het 156 pagina’s tellende boek gaan over het huidige gebruik van de kerk, die op zondagochtend nog altijd als Godshuis gebruikt wordt. Ook de mogelijkheid om te trouwen en te rouwen komen aan bod; de Oosterkerk wordt als concertzaal en als theater gepresenteerd en tenslotte ook nog eens als ‘huiskamer van Hoorn’ waar allerlei bijeenkomsten (van lintjesregen tot congressen) worden gehouden. Op de schutbladen van het boek staan gedichten die de Oosterkerk en Hoorn bejubelen.

 

Veel illustraties

Het rijkelijk geïllustreerde en door Jochem Spruit van Sprint Print vormgegeven boek (met veel nog niet eerder gepubliceerd materiaal) is als het gebouw open is natuurlijk in de Oosterkerk verkrijgbaar. Maar de uitgave is ook dagelijks te koop bij de Boekhandel Stumpel, en de Hoornse Boekhandel en (tijdens openingsuren) bij de Vereniging Oud Hoorn.

De prijs bedraagt € 15,-.


 

 

Foto:
Schrijver en samensteller van het jubileumboek Hans Rijswijk geflankeerd door de bestuursleden Marian van Iersel en Eddy Boom.

 

 

 
Foto:
Vlnr: Henri van Scherpenberg, Marianne Peereboom en John Lamers krijgen tijdens het jubileumfeest op 29 november 2013 het boek over de Oosterkerk als veelzijdig baken. (Foto: Oosterkerk/Marcel Rob).

 

 

 Nieuws archief


18-07-2020 Streamconcert organist Martin Mans gaat vanuit Oosterkerk wereld over
31-12-2019 Eerste kopers symbolisch mede-eigenaar geworden
15-11-2018 Toren op de Oosterkerk weer in volle glorie
01-04-2018 Oosterkerk zet 700.000ste bezoeker in schijnwerper
05-10-2017 Kunstenaars beschilderen oude glas-in-lood ramen Oosterkerk
25-02-2017 Schipper-Oosterkerkprijs naar Lambertschaag
04-11-2016 Nominatie Glas Award voor glas-in-lood raam Oosterkerk
27-02-2016 Schipper-Oosterkerkprijs gaat naar kerk in Andijk
06-01-2015 Oosterkerk onthult in Kaap Hoornjaar nieuw ontworpen glas-in-loodraam
04-04-2014 Jubileumboek 40 Jaar Oosterkerk Hoorn verschenen
06-10-2013 Dronebeelden Oosterkerk
14-06-2013 Aandacht voor prins Claus tijdens bezoek koning Willem-Alexander
Deze site is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het Mondriaanfonds     
                           2021 Copyright Oosterkerk Hoorn. All rights reserved.