Van de voorzitter: een bijzonder concert in de Oosterkerk!

Zondag, 18 augustus, was er een bijzonder concert: het Chamber Ensemble Kyiv vertolkte één van de vijf concerten die de Stichting Oosterkerk zelf organiseert. Het betrof een benefietconcert waarbij na afloop geld werd ingezameld voor de organiserende Stichting Soloyevko die humanitaire hulp verleent aan Oekraïne.

Dit gezelschap is 30 jaar geleden ontstaan en is een van de meest gerenommeerde ensembles van het  land. Verschillende musici kwamen door de oorlog in Nederland terecht en geven nu met gastmusici concerten in Nederland. De Oekraïense  musici vonden kracht in hun bijdrage aan humanitaire hulp aan hun land en zij kregen steun van Nederlandse vrijwilligers.
Daarmee is het ook een verrijking van het Nederlandse culturele landschap.

Het eerste stuk dat het ensemble speelde Maria’s City van Z. Almashi was geënt op de recente gebeurtenissen in Oekraïne.

De musici mogen niet zo maar hier en elders optreden. Zij hebben toestemming nodig van het ministerie van Buitenlandse Zaken van Oekraïne. Elders spelen betekent namelijk: niet kunnen meestrijden voor hun vrijheid.
De spelers offeren hun vrije tijd op om hier, in Nederland te kunnen spelen en zo geld in te zamelen voor medische apparatuur in ziekenhuizen. Deze achtergrond, verteld door de secretaris van het bestuur van de Stichting Soloyevko, Henny Kromhout, geeft  een extra lading aan de muziek die ten gehore werd gebracht. Je gaat er anders naar luisteren. Ik ervoer de moeilijk toegankelijk muziek nu veel intenser en hoorde ik er oorlogsklanken In terug.
Een oorlog die ik alleen van verre ken…

Ik heb inspiratie geput uit het feit dat mensen tot veel in staat zijn. En dat liefde voor je land geuit in muziek ertoe kan bijdragen dat er meer begrip ontstaat in Nederland.

Een bijzonder concert: dat was het!

Eddy Boom