Zomeropenstellingen 2024

Het zit er weer op. De zomeropenstellingen en de twee septembermarkten zijn achter de rug. Opnieuw een grote inspanning van onze vrijwilligers, maar gelukkig is het resultaat er ook naar.

In de zomer hebben we ongeveer 1650 mensen in de kerk ontvangen, gesproken, rondgeleid en naar de boekenmarkt en de donatiebox verwezen. 
In september (Cultuurweekend en Open Monumentendag) kwamen daar nog 550 bij, in totaal dus 2200 gasten!

De vele bezoekers zorgden voor een regelmatige vulling van de donatiebox en kochten veel boeken. Vooral de grote markten in september waren een groot succes. Door omstandigheden konden we op Open Monumentendag geen speciale Hoorn-boekenmarkt inrichten, anders hadden we vast nog meer boeken verkocht!

In de zomer waren we zeventien keer open en in september nog twee keer.  Voor de toeristen hebben een boekje gemaakt: De Oosterkerk in 128 passen. Dat hebben nu aangevuld met de twee nieuwe ramen en opnieuw uitgebracht Ook in het Engels 128 steps en (NIEUW) in het Duits 128 Schritte. Doordat we weer veel Duitse bezoekers hadden, kwam 128 Schritte goed van pas.

De nieuwe ramen trokken veel belangstelling. Omdat Sefanja Nods (ontwerpster van het raam “De Reis naar Kaap Hoorn”) een atelier opende in de Mallegomsteeg vlakbij de kerk, konden zij en wij bezoekers naar elkaar verwijzen.

We verkochten veel fictie (literatuur en thrillers) en kregen opnieuw meerdere keren complimenten over de hoge kwaliteit van onze boeken. Dat komt door onze scherpe selectie van zowel fictie als non-fictie. Alleen heel goede boeken komen op onze boekenmarkten terecht.

Na Open Monumenten Dag konden de markttafels en de boeken worden opgeborgen. De onverkochte boeken hebben we weer beoordeeld op de verkoopkansen voor volgend jaar. Een groot deel van de onverkochte non-fictie, vooral de kunstboeken, gaat naar het MBO-onderwijs (Tallandcollege Hoorn/Zaandam), de andere niet-geselecteerde boeken hebben we naar de Westfriese Kringloop (voorheen Emmaus) gebracht. Wat zij niet kunnen gebruiken, eindigt in de oudpapierbak waarvan de opbrengst deels ten goede komt aan de Voedselbank. Onze boeken leggen zo een hele reis af!

Veel dank aan de mensen die ons boeken schonken en natuurlijk aan onze vrijwilligers!