Zoektocht naar het verleden: speuren in de Oosterkerk


Zoals iedereen weet die de Oosterkerk kent, bestaat een groot deel van de vloer uit grafstenen met jaartallen, symbolen, afbeeldingen van bijvoorbeeld een scheepje en natuurlijk veel namen. Suzan Schreuder-Dercksen was nieuwsgierig, bezocht de kerk en vond een link naar het verleden van haar familie.

Bij ieder mens dient zich vroeg of laat de vraag aan, waar de oorsprong van de familie of de familienaam ligt. Voor mensen van koninklijken bloede, of in adellijke geslachten ligt deze oorsprong wel vast, maar voor de ‘gewone’ burger is dat niet zo vanzelfsprekend. Het wachten is meestal op een familielid die de nieuwsgierigheid daadwerkelijk omzet in speurwerk. Zo ook in onze familie met de naam Dercksen.

Houtkoper te Hoorn
Vele lijnen zijn inmiddels duidelijk geworden. In de geschiedenis van het geslacht Dercksen komen avonturiers, kooplieden, artsen en bankdirecteuren voor. In mijn jeugd werd er ooit verteld over ene Claes Dercksen, houtkoper te Hoorn. Veel wist de speurder er verder niet van, alleen dat deze persoon begraven zou zijn in de Oosterkerk in Hoorn en dat hij ten tijde van de VOC een welgestelde koopman zou zijn geweest.

Twijfel en opluchting
Dit gegeven is altijd blijven hangen in mijn geheugen. Om met eigen ogen zijn graf te zien en bij hem stil te staan, zijn mijn zus en ik met echtgenoten op 26 mei van dit jaar naar Hoorn gereisd. Veel hoop kregen we niet bij binnenkomst in de Oosterkerk. Zijn graf was niet bekend bij het bestuur van de kerk. Even is er dan toch de twijfel. Bestaat Claes Dercksen toch alleen in de fantasie? Maar de opluchting is des te groter, wanneer de grafsteen met zijn naam en sterfdatum tussen alle andere grafstenen tevoorschijn komt.

Meer weten
Vlakbij de kansel in de Oosterkerk in Hoorn hebben we dan toch de laatste rustplaats
gevonden van onze naamdrager Claes Dercksen. Of hij werkelijk onze directe voorvader is, is nog niet helemaal duidelijk. Maar indirect voelt het als een verbinding met het verleden en is het een indrukwekkend moment om zijn naam in de steen te zien staan. De behoefte om meer van deze persoon te weten te komen, is wel gewekt. Wie weet, waar de zoektocht ons nog brengt. Dit moment was in ieder geval heel bijzonder om mee te maken.

Suzan Schreuder-Dercksen