Eddy Boom in gesprek met de nieuwe beheerder Rochelle den Dulk
In oktober 2024 verscheen in het NHD een advertentie waarin de Stichting Oosterkerk een beheerder zocht. Wat was jouw eerste reactie? Eén in de trant van: “Dat heb ik nog nooit in mijn leven gedaan, dus ik denk dat ik dat wel kan”?
Ik voelde meteen de mogelijkheid om mijn werkgeluk naar een hoger niveau te tillen door cultuur, muziek, akoestiek, en hospitality te verenigen en dat allemaal in een historisch en monumentaal gebouw.
In dezelfde advertentie stond als bemoedigende uitdaging: “Altijd al in het middelpunt van ‘De Huiskamer van Hoorn’ willen staan? Dan is dit je kans”. Je dacht toen onmiddellijk: “Die uitdaging ga ik aan”?
Ik dacht: die kans pak ik met beide handen aan!
Toen ik jou, op jouw verzoek, de ‘profielschets beheerder Oosterkerk ‘ toestuurde, dacht je toen niet: “tjeetje, zij vragen wel veel van je”?
Ik was juist blij verrast met een vijf pagina’s tellend overzicht van taken en verantwoordelijkheden. Dit was een teken van professionaliteit en doordacht beleid. Eigenlijk werden bijna alle vragen die bij mij opkwamen bij het lezen van de vacature, beantwoord in deze profielschets.
Bij onze eerste ontmoeting in de Oosterkerk met Dick Louwman, had ik onmiddellijk het idee: jij bent hier, omdat je deze klus wilt aangaan. Klopt mijn beeld van jou? En wat vond je zelf je grootste uitdaging toen?
De grootste uitdaging is om de Oosterkerk en de vrijwilligers mee te nemen naar een toekomst waarin we ook zullen meebewegen met de moderne digitale middelen. Het ontplooien van een meer divers aanbod van culturele activiteiten en het op de kaart zetten van onze vergaderlocatie mogelijkheden zijn daar ook onderdelen van.
Wil je iets van jezelf vertellen zodat de lezer iets meer over je te weten komt? Wie je bent, wat je hobby’s zijn, wat voor werk je hebt gedaan en wat je nu nog doet.
In 2000 ben ik in de gemeente Hoorn komen wonen. In de binnenstad ben ik tot 2011 actief geweest bij buurtoverlegorganen en met diverse muzikale activiteiten. Na de verhuizing naar Zwaag als vrijwilliger in de ouderenzorg gestart te zijn, ben ik me blijven ontwikkelen binnen het zorgdomein. Ik ben momenteel ook werkzaam als zorgondersteuner en locatiemanager in de huisartsenzorg.
De Oosterkerk kent louter vrijwilligers met een gemiddelde leeftijd die hoger ligt dan die van jou en de diversiteit onder hen is groot. Je hebt inmiddels al kennisgemaakt met enkele vrijwilligers. Wat zijn de eerste stappen om vertrouwd te raken met hen?
Het is van belang dat de huidige samenstelling en sfeer die al decennialang de eenheid vormt, en het hart is van de Oosterkerk, zich op een organische manier zal versmelten met mijn beheerderschap. Ik wil graag voor iedereen tijd maken om elkaar te leren kennen en van daaruit een langdurige samenwerking opbouwen.
Stel je bent over vijf jaar nog de beheerder van de Oosterkerk. Wat wil je dan bereikt hebben, zo van “dat heb ik toch maar mooi bereikt”.
Het in stand houden van het rijksmonument in al zijn facetten zal vragen om ook vernieuwing en verduurzaming. Toekomstbestendigheid is een primaire doelstelling. We willen de Oosterkerk delen met bezoekers, zodat we de naam “de Huiskamer van Hoorn” ook in de komende generaties eer zullen doen.
Je eerstvolgende grote optreden op 9 februari is een concert in onze eigen serie: Canto Ostinato met twee vleugels en het orgel. Dat moet toch een lichte spanning met je mee brengen of vergis ik mij? Gezonde spanning en een lichte euforie zijn zeker wel op zijn plaats. Gezien het warme welkom en de betrokkenheid van alle medewerkers, zal ik mij gevleugeld voelen. Want wij dragen allemaal samen de Oosterkerk. Het is een eer dit te mogen uitdragen voor publiek.
Rochelle, het bestuur, de vrijwilligers en alle gasten van de Oosterkerk, kijken uit naar de samenwerking met jou. Ik wens je alle succes en plezier toe en verheug mij op de komende jaren om met jou samen te werken.
